OP DE EERSTE PLAATS: DE GEZONDHEID VAN UW MEDEWERKERS
21 februari 2019 

OP DE EERSTE PLAATS: DE GEZONDHEID VAN UW MEDEWERKERS

Voor veel bedrijven is de traditionele 9-5 werktijd reeds dood en begraven. Met wereldwijde bereidwilligheid en voortdurende toegang tot nieuwe technologieën werken we nu op meer verschillende manieren dan ooit tevoren. Maar met e-mails die 24 uur per dag binnen stromen en een verhoogde druk op organisaties in een concurrerende markt, dreigen we overwerkt te raken.

Recente cijfers van het CIPD laten zien dat de spanning op medewerkers al duidelijk al zichtbaar is, met één op de vijf mensen die toegeeft dat ze ontevreden zijn over hun baan en meer dan een derde zegt dat er ‘te veel te doen’ was. Nog eens 35% zei dat werk hun geestelijke gezondheid negatief beïnvloedde, wat suggereert dat er bij veel organisaties ruimte is voor verbetering. In het afgelopen decennium hebben talrijke studies de impact van ‘geluk’en tevredenheid op de werkplek gemeten. Uit cijfers blijkt dat ‘gelukkige’en tevreden  medewerkers tot 20% productiever zijn en meer geneigd zijn om bij hun organisaties te blijven. Dit is geweldig nieuws voor werkgevers, omdat ze in staat zullen zijn om een ​​sterker team te bouwen vol met mensen die in hun rol zijn vervuld.

Maar met zoveel verschillende factoren die spelen; wat kunt u doen om uw medewerkers zo gelukkig en gezond mogelijk te houden op de werkplek?  

Bewustzijn verhogen

Over de hele wereld lijden meer dan 300 miljoen mensen aan depressies en het probleem vertoont geen tekenen van vertraging. Bedrijven kunnen de geestelijke gezondheidsproblemen van hun personeel niet genezen, maar ze kunnen verkooppunten bieden om open en eerlijk te zijn. Mentorschapsschema’s geven nieuwe medewerkers de kans om extra ondersteuning te krijgen tijdens het afrondende proces, wat voor sommige mensen een van de meest uitdagende tijden is. Naast het bieden van dagelijkse ondersteuning en mogelijkheden om klachten en problemen voor werkgerelateerde zaken aan te kaarten, zouden organisaties ook kunnen overwegen om interne counselors toegang te bieden tot meer persoonlijke zaken.  

Werk leven balans

Werkgerelateerde stress kost Nederland 3,4 miljoen werkdagen per jaar, terwijl een op de zes mensen elke week een probleem met de geestelijke gezondheid ervaart. Het is erg belangrijk voor managers om het goede voorbeeld te geven als het gaat om het ontwikkelen van een gezonde balans tussen werk en privé en om medewerkers aan te moedigen om vrij te nemen wanneer ze het nodig hebben. Naast het aanbieden van royale vakantietoelagen, moeten bedrijven overwegen om hun mentale gezondheid te verbeteren of om dagen te bedekken die werknemers kunnen gebruiken als ze gestresst of angstig zijn. Het is ook een goed idee om flexibele en afgelegen werkopties aan te bieden, met name voor diegenen die hun werkverplichtingen moeten afstemmen op het gezinsleven.

Investeer in je team

Wrijving in een team kan groepen versplinteren, kliekjes bevorderen en stress en veroorzaken ruzies op de werkplek. Regelmatige teambuildingsoefeningen of af en toe een teamdag kunnen uw medewerkers helpen beter samen te werken, en hen helpen elkaars sterke en zwakke punten te leren kennen. Studies tonen aan dat teambuilding de communicatie kan verbeteren en relaties kan verbeteren, wat een enorme impact heeft op het ‘geluk’ en geestelijke gezondheid. Van games en activiteiten die het brein stimuleren tot regelmatige feesten en werkborrels, er zijn tal van manieren om je team betrokken te houden.  

Op het werk ‘goed’ blijven

Een gezonde levensstijl is sterk verbonden met geluk, met nieuw bewijs dat suggereert dat er zelfs een verband bestaat tussen uw darmgezondheid en depressie. U kunt uw team helpen gezond te blijven door regelmatige pauzes aan te moedigen voor water en lunch, vers fruit en saladerepen aan te bieden en hen de kans te bieden te leren over voeding en welzijn. Toegang tot lidmaatschap van sportscholen en ontspanningsruimten is succesvol geweest voor veel organisaties, terwijl anderen kunnen kiezen voor groepssportactiviteiten of deelname aan uitdagingen zoals een maritieme survival training. Hierbij worden leiders volgers en volgers leiders. Vraag uw medewerkers naar hun mening om te bepalen wat het meest geschikt is voor uw werkplek.  

Ga naar buiten

Het lijdt geen twijfel dat buitenshuis zijn goed is voor lichaam en geest, maar het kan moeilijk zijn om aan een druk kantoor te ontsnappen. Natuurlijk licht en de natuur zijn in verband gebracht met lagere bloeddruk, betere geestelijke gezondheid en volgens één onderzoek 15% minder stresshormonen. Bedrijven kunnen hun medewerkers aanmoedigen om tijdens de zomermaanden naar buiten te gaan door teambuilding- en brainstormactiviteiten, maar ook leuke dagen en festivals te organiseren. Hoewel het moeilijker is om er midden in de winter uit te komen, is er geen reden waarom je niet kunt pleiten voor wintersporten zoals hockey of korfbal, of zelfs ’s ochtends hardlopen en wandelen in plaatselijke parken. Dit kan natuurlijk ook nóg dichter bij de werkplek door in teamverband deel te nemen aan de ontwikkeling van een Tiny Forrest.

Over de schrijver
Reactie plaatsen