Brein Borrelen“I don't dream at night, I dream at day, I dream all day; I'm dreaming for living.” 
Steven Spielberg

Het fundament voor een succesvol evenement is een sessie om de gedachten de vrije loop te geven. Brainstormen noemen wij ‘brein-borrelen’. Hier verzamelen we alle ideeën die wij nodig hebben voor een fantastisch schets-evenement.

5 regels om een brainstorm effectief te maken

Maar hoe organiseer je nu zo een creatieve brainstorm die bovenal EFFECTIEF is? Zodat je uiteindelijk met een gaaf event concept onder je arm het productieproces in kunt gaan. Wij geven je graag wat tips voor een effectieve brainstorm / kruidentuin.

1. DENK: Voorbereiding is het halve werk

De kans van slagen van je brainstorm begint al bij stap 1. Want een goede voorbereiding is nu eenmaal het halve werk. Bedenk welke doelstelling je wilt bereiken met je evenement. Wanneer is het event geslaagd? En met welk team wil je hierover gaan sparren? Dit geeft richting voor de rest van de brainstormsessie.

Goede briefing


Door je doelstelling duidelijk af te kaderen bepaal je het doek dat je samen in gaat kleuren. Je hoort vaak dat grenzen de creativiteit belemmeren, maar niets is minder waar. Mensen hebben die kaders nu eenmaal nodig om te kunnen functioneren. Geef een creatief persoon een carte blanche, en de kans is groot dat deze volledig ontspoort met onrealistische ideeën als resultaat. Een minder creatief persoon komt tijdens een brainstorm zonder kaders juist helemaal niet tot ideeën omdat er geen richting wordt gegeven.

Een goede briefing met duidelijke kaders is dus onmisbaar voor een creatief en haalbaar eventconcept!

Teamwork


Een brainstorm komt nooit van de grond af zonder een team met de juiste samenstelling. Een goed concept bevat namelijk veel specialistische elementen. Je zult op zoek moeten gaan naar verschillende types met hun eigen krachten. Vraag ook mensen die helemaal niets met het onderwerp te maken hebben. Zij bieden vaak een frisse kijk.

Je krijgt de meest verrassende resultaten als je verschillende mensen bij elkaar zet. De ideale mix voor een effectieve brainstorm bestaat uit interne pioniers en externe specialisten. Probeer je wel te beperken tot maximaal 6-8 mensen. Bij grotere groepen merk je namelijk dat introverte types naar de achtergrond verdwijnen en raakt de balans kwijt. Het beste resultaat krijg je juist als iedereen tijdens de brainstorm een podium krijgt.

Als je het juiste team hebt gevormd zorg dan:
  • Dat je goede, afgekaderde briefing hebt voor de deelnemers
  • Dat ze hun telefoon uitzetten ☺

 

2. GELOOF: ga voor resultaat

Als het goed is zijn er uit de brainstorm een hoop ideeën gekomen. Nu is het tijd om deze te trechteren naar een haalbaar en uitvoerbaar concept. Begin breed en denk in dit stadium niet in onmogelijkheden maar juist in oplossingen!

https://youtu.be/tAMbxnEtNxE

 

3. DROOM: Slaap er eens over

Slaap en sport maakt het brein actief. Hierdoor wordt de creativiteit gestimuleerd; een goede manier om tot onverwachte inzichten te komen. Je kan alle ideeën bij elkaar verzamelen door ze op A4-tjes aan de muur te hangen. Wanneer je het nu een dagje rust geeft en laat voor wat het is, kan je hierna verder gaan met een creatieve proces. Hierdoor ontstaat geweldige ideeën.

4. DURF: De sleutel tot succes is doen!

Tijd om de plannen te realiseren. Zoek partners en leveranciers die jullie denkwijze en ideeën begrijpen en voelen. Die op een lijn liggen en daardoor van toegevoegde waarde kunnen zijn bij de realisatie van de concepten.

5. OMGEVING: laat de omgeving mee borrelen

Houd de brainstorm in een inspirerende omgeving, niet in een deprimeren vergaderzaaltje. Zet vooraf leuke muziek op, andere verlichting, en laat een presentatie afspelen met inspirerende beelden.

 

:) Zet je telefoon uit...
Reactie plaatsen